Hvordan kan du forlenge levetiden til fritidsbatteriet ditt

Hvordan kan du forlenge levetiden til fritidsbatteriet ditt

Ta kontrollen over batteriets levetid.

Hold batteriet ditt fulladet for å motvirke intern skade.

Alle batterier mister ladingen naturlig når de ikke lades. Hvis ladenivået synker for lavt, kan de ikke gjenopprettes. I tillegg til naturlig selvutladning, kan det hende at batteriet også må støtte elektriske belastninger som sikkerhetssystemer, som også vil tømme strømmen.

Yuasa anbefaler å lade batteriet når det er lagret. Intelligente ladere kan trygt overvåke og vedlikeholde et batteri på eller av kjøretøyet. Ved å bruke en i lengre lagringsperioder, kan du forhindre skade, holde batteriet på en optimal spenning og la sikkerhetssystemer og ECU-minner forbli aktive.

Kontroller alltid laderens instruksjoner for å forsikre deg om at den har en vedlikeholds-modus og er sikker for uovervåket ladning.

Med AGM-batterier må du alltid sikre deg at du bruker en lader som er kompatibel med denne typen teknologi. Unnlatelse av å gjøre dette vil føre til varige skader og for tidlig svikt.

Lad opp batteriet så snart det når 50% strøm.

Aldri la batteriet bli 100% utladet, da dette forårsaker indre skader og vil redusere levetiden signifikant.

Campingvognen din lader antageligvis ikke batteriet ditt.

De fleste utstyrte campingvogn-ladere vil bare levere en vedlikeholds-ladning for å forhindre at batteriet går i flat. De lader ikke batteriet helt.

Før du dra på tur, bør du lade batteriet som anbefalt i laderinstruksjonene for å forhindre at det går i flat. Vanligvis vil dette være i rundt 48 timer.

Solcellepaneler

Solcellepaneler er en ideell måte å holde batteriet ladet på. Det er mange forskjellige typer og oppsett tilgjengelig, og du bør alltid se instruksjonene for å sjekke egnethets-, drifts- og installasjonsprosedyrer.

Kontroller ladenivået

De fleste moderne campingvogner har en innebygd batteri-monitor, men på noen eldre modeller er det ikke alltid at dette er nøyaktig. Yuasa anbefaler å sjekke batteriet med et håndholdt multimeter.

Før du sjekker, må du forsikre deg om at alle elektriske apparater og systemer er slått av.

Måleravlesning                                               Ca ladenivå

12,7V eller høyere                                         100%

12.5V                                                                 75%

12.4V                                                                 50%

12.2V                                                                 25%

12V eller laver                                                 utladet

 

Hold det sikret

Før du reiser må du forsikre deg om at batteriet er festet oppreist og ikke kan rangle rundt for mye. Overdreven vibrasjoner kan forårsake alvorlige interne batteriskader.

Bruk alltid klemmer av høy kvalitet for å sikre god tilkobling og sikker passform.

Hold det rent

Rengjør batterihuset, terminalene og kontaktene minst hvert år, eller oftere om mulig. Smør kontaktene med litt vaselin.

Sjekk luftrøret

Hvis det er montert luftrør, sjekk regelmessig at avtrekksrøret er riktig montert.

Alder

På grunn av deres interne kjemiske reaksjon, mister batterier naturlig ytelsen over tid. Et batteri som har vært i bruk i noe tid, vil ha opplevd en viss naturlig forringelse. Denne forverringen vil bety at det kreves hyppigere ladning når det sammenlignes med et nytt batteri.

Problemindikatorer

I sjeldne tilfeller kan batterier avgi en svovelaktig / råtten eggelukt eller kan bli for varm. Begge disse tegnene betyr vanligvis at batteriet blir overladet og står i fare for irreversibel skade. Det kan også bety at batteriet har fått permanent skade ved å være i utladet tilstand og kan ikke lenger godta ladning, derfor må ladingen stoppes umiddelbart.

I disse tilfellene, vær oppmerksom på at potensielt eksplosive gasser kan ha blitt avgitt, så vær forsiktig.

Koble aldri laderen fra batteriene mens den er koblet til strømnettet, da dette kan forårsake gnist. Slå alltid av ladingen ved støpselet og la batteriet stabilisere seg i minst 5 minutter før du kobler fra batteriet.

 

Se vårt utvalg av fritidsbatterier her.