Slik rengjør du batteriterminaler med korrosjon

Slik rengjør du batteriterminaler med korrosjon

Hvis sykkelen din har stått i lagring i lang tid, bør du gå gjennom en sjekkliste for vedlikehold av batteriet før du kommer deg ut på veien igjen. Et viktig element i et batteri sin funksjon, er tilstanden til terminalene. Ved å lære å rengjøre korroderte batteriterminaler, kan du holde batteriet i orden og forlenge batteriets levetid.

Hva forårsaker batterikorrosjon?

Den vanligste årsaken til batterikorrosjon er når hydrogengass frigjort fra batterisyre fører til en kjemisk reaksjon med metallterminalene. Korrosjon ser vanligvis ut som et flaket lag av hvit eller grønn misfarging på batteriterminalene.

Det er viktig å merke seg fargen på terminalene fordi forskjellige farger kan indikere forskjellen mellom korrosjon og sulfatering.

Hva er forskjellen mellom korrosjon og sulfatering?

Selv om disse to prosessene gir relativt lik utseende, er det noen viktige forskjeller mellom korrosjon og sulfatering. 

  • Korrosjon - oppstår når hydrogengass frigjort fra batterisyren reagerer med metallterminalene. Den er hvit eller blå/grønn i fargen.
  • Sulfatering - Test batteriet med en batteritester for å sikre at det fungerer som det skal.

Det er viktig å identifisere forskjellen mellom disse to kjemiske reaksjonene fordi korrosjon lett kan fjernes som en del av en vanlig vedlikeholdsrutine, mens sulfatering vanligvis indikerer dypere skade på batteriet. Når et batteri når sulfateringstrinnet er det best å bytte ut batteriet. 

Fremgangsmåte for rengjøring av korroderte batteriterminaler

Rengjøring av korroderte batteriterminaler er lettere enn det høres ut. Følg disse enkle trinnene for å få batteriet tilbake i topptilstand: 

  • Pass på at motorsykkelen er slått av før du kobler av og fjerner batteriet.
  • Bruk en stålbørste til å fjerne størstedelen av det korroderte materialet.
  • Bruk en fille, bruk en blanding av vann og natron. Dette fungerer som en base for å nøytralisere syren.
  • Skrubb terminalene med natron- og vannblandingen ved hjelp av stålbørsten. Du kan også bruke en tannbørste hvis du vil være enda mer detaljert.
  • Tørk av eventuell overflødig løsning fra terminalene med en fille eller et papirhåndkle.
  • La batteriet tørke helt før du kobler terminalene til motorsykkelen igjen.

Alt i alt er det å fjerne korrosjon fra batteriet en enkel måte å få mest mulig ut av batteriet ditt på. Gjennomfør denne prosessen etter lange lagringsperioder for å sikre en komplett forbindelse mellom batteriet og maskinen. 

Slik hindrer du motorsykkelbatteri-sulfatering

Vi anbefaler at du bruker en batterilader som vedlikeholder, for å forhindre at batteriet blir for dypt utladet over lange lagringsperioder. Dette skyldes at blyplater som blir blysulfat under utladningssyklusen blir blyplater igjen, under ladningssyklusen. Så hvis batteriet utlades for dypt uten å bli oppladet, vil sulfatkrystaller bygge seg opp og forårsake sulfatering. 

Det å vedlikeholde sykkelens elektriske system og holde terminalene frie for korrosjon er begge gode måter å forhindre sulfatering og forlenge levetiden til batteriet ditt. Det er også viktig å merke seg at bruk av et høykvalitets batteri; som et hvilket som helst produkt fra Yuasas AGM-serie er, gir pålitelig kraft for lengre tid enn andre batterimerker fordi den forseglede, vedlikeholdsfrie designen reduserer utslipp av gass og beholder væsken inne. 

Enten du lagrer sykkelen din i lengre tid eller kjører gjennom hele året, er det viktig å ta vare på batteriterminalene. Ved å sjekke terminalene regelmessig vil du komme langt i retning av å forbedre levetiden til batteriet og gi deg en mer pålitelig kjøretur.

Se våre MC & Powersport batterier her.